Raadkamer moet beslissen over doorverwijzing drie verdachten van treinramp Buizingen

Raadkamer moet beslissen over doorverwijzing drie verdachten van treinramp Buizingen

Voor de Brusselse raadkamer zijn deze voormiddag de pleidooien begonnen over de treinramp in Buizingen. De ramp kostte op 15 februari 2010 het leven aan 19 mensen. Die pleidooien zouden niet zo lang moeten aanslepen, aangezien zowat alle partijen het erover eens zijn dat het dossier naar de politierechtbank moet doorverwezen worden. “Voor die politierechtbank van Halle zullen wij wel een taalwijziging vragen”, zegt meester Dimitri de Béco, de advocaat van de treinbestuurder die vervolgd wordt. Op 15 februari 2010 botsten de stoptrein Leuven-’s Gravenbrakel en de IC-trein Quévrain-Luik ter hoogte van Buizingen op elkaar. Die ramp kostte het leven aan 19 mensen. Daarnaast vielen er ook ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden.

Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek dat later overgenomen werd door het parket Halle-Vilvoorde en jarenlang aansleepte, onder meer omwille van de ingewikkelde technische situatie op de plaats van de ramp. Uit het onderzoek bleek wel dat de bestuurder van de stoptrein door een stoplicht was gereden. Ook de NMBS en Infrabel worden vervolgd, omdat zij nalatig zouden geweest zijn bij de beveiliging van de treinstellen en de spoorinfrastructuur.De raadkamerzitting gaat uitzonderlijk door in de plechtige zittingszaal van het hof van beroep, omwille van het grote aantal partijen. Er zijn immers 736 personen betrokken in het dossier. Naast de drie verdachten gaat het om 63 burgerlijke partijen en 165 slachtoffers die zich aangemeld hebben, en nog een 500-tal mensen die schade hebben geleden maar zich nog niet hebben aangemeld als slachtoffer.

De Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel heeft speciaal voor de raadkamerzitting een aantal advocaten opgetrommeld om slachtoffers die zich op de zitting burgerlijke partij willen stellen, te helpen om de nodige formulieren correct in te vullen.

bron: Belga