Festivals mogen bezoekers niet meer op voorhand door politiedatabank halen

Festivals mogen bezoekers niet meer op voorhand door politiedatabank halen

Organisatoren mogen festivalbezoekers niet meer systematisch door de databank van de politie halen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vandaag aangekondigd. De festivals kunnen wel beslissen om aan de ingang erkende bewakingsagenten in te zetten. Voor medewerkers, vrijwilligers en leveranciers kan een organisator wél nog een voorafgaande screening vragen. Vorige festivalzomer was nog heel wat te doen over een aantal bezoekers van Tomorrowland, die op basis van een voorafgaande screening in de politiedatabank te horen kregen dat ze het festivalterrein niet op zouden mogen.

Dat kan deze zomer niet meer, kondigde minister Jambon vandaag aan op een persconferentie. “Het is niet langer nodig om mensen die een festival bezoeken op voorhand door de politiedatabank te halen”, zei de N-VA-vicepremier. “De organisator kan wel nog altijd zelf beslissen om iemand te weigeren, omdat die bijvoorbeeld het jaar daarvoor voor heel wat problemen heeft gezorgd. Maar dan moet die de privacyregels respecteren, en de overheid komt op geen enkele manier meer tussen.”Dat betekent niet dat festivalgangers zomaar overal binnen mogen. De nieuwe wet op private veiligheid maakt het namelijk mogelijk dat er strenger gecontroleerd wordt aan de ingang van festivals, door erkende bewakingsagenten. Als de organisator en de lokale overheid en politie beslissen dat het nodig is, onafhankelijk van het dreigingsniveau, kunnen ze bewakingsagenten inzetten die oppervlakkig fouilleren en de bagage mogen controleren, op zoek naar gevaarlijke voorwerpen. Vinden ze die, dan mogen ze de politie erbij halen en de bezoeker de toegang weigeren.

In principe verandert er dus niet zo gek veel voor bezoekers. Op grote festivals werd al langer gewerkt met privébewakingsagenten, en dat blijft vermoedelijk zo. Op de kleinere evenementen kan het in principe ook, al blijft het een beslissing van de lokale overheden. “Als het vorig jaar niet nodig was, zal dat nu waarschijnlijk ook niet het geval zijn”, stelde Jambon.

Medewerkers, vrijwilligers en leveranciers mogen wél op voorhand door de politiedatabank worden gehaald, opnieuw enkel als in de risicoanalyse van politie en organisatie blijkt dat dat nodig is. Dat onderscheid tussen bezoekers en medewerkers bestaat omdat die laatsten soms wel met gevaarlijke voorwerpen moéten werken, en ze dus niet aan de ingang tegengehouden kunnen worden.

De betrokken partners krijgen deze week nog twee omzendbrieven met alle details. “Mijn diensten hebben rekening gehouden met alle adviezen. Er wordt nu duidelijkheid geschapen voor de veiligheid op festivals”, maakt Jambon zich sterk.

bron: Belga