Brussel tegen verbreding Ring zonder verbetering levenskwaliteit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het overleg tussen het Vlaamse en het Brusselse gewest over de Vlaamse plannen voor een verbreding van het noordwestelijke deel van de Ring zit muurvast. Zonder een samenwerking rond een globaal project voor de verbetering van de mobiliteit en doelstellingen rond de levenskwaliteit en de gezondheid van de burgers zal Brussel zich verzetten, zo stelde minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag. "We blijven constructief (...), voor zover de Brusselse doelstellingen gerespecteerd worden. Ik moet betreuren dat dit overleg nog niet afgerond is", zo verklaarde Vervoort in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement.

Vervoort wees erop dat zijn regering verschillende krijtlijnen heeft getrokken. Zo moet bijvoorbeeld elk project op de Ring leiden tot een substantiële vermindering van het aantal ongevallen op de Ring en de secundaire wegen. Ook moet elk project de files verminderen, de druk van het wegverkeer op de hoofdstad verlichten en bijdragen tot het respect voor milieunormen.

Volgens Vervoort lijkt het niet realistisch dat de werken in 2019 een aanvang nemen. Oorspronkelijk moesten de werken in 2016 van start gaan in de zone van Zaventem. De noordelijke zone zou volgen in 2017-2018, wat nadien is uitgesteld tot 2019. Momenteel lijkt het erop dat zelfs de keuze van de procedure niet definitief is. Dat proces moet nog beginnen en de procedures zouden al snel enkele jaren in beslag kunnen nemen, aldus de minister-president.

bron: Belga