Gent-Wevelgem – Peter Sagan wint naar derde zege

Gent-Wevelgem - Peter Sagan wint naar derde zege

Wereldkampioen Peter Sagan (BORA – hansgrohe) heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière Gent-Wevelgem (WorldTour) gewonnen. Na 250,8 kilometer van Deinze naar Wevelgem was de 28-jarige Slovaak in een sprint met ruim twintig renners duidelijk sterker dan de Italiaan Elia Viviani en de Fransman Arnaud Démare. Jens Debusschere werd vijfde, Oliver Naesen zesde, Jasper Stuyven negende en werldkampioen veldrijden Wout van Aert was de vierde Belg in de top tien.
Na 35 kilometer koers vormde zich een kopgroep met Frederik Frison, Jimmy Duquennoy, Filippo Ganna, Brian van Goethem, Jan-Willem van Schip en José Goncalves. Zij kregen meteen een vrijgeleide van het peloton en mochten tot 10:30 voor de grote groep uit rijden. De hellingen op Frans grondgebied zorgden ervoor dat de voorsprong slonk. Bij de passage aan de plugstreets nam BMC de kop van het peloton, waardoor de grote groep in verschillende waaiers werd getrokken. De zes vroege vluchters stoven een tweede keer richting Kemmelberg, terwijl het in het peloton bijzonder onrustig bleef en er slag om slinger werd gedemarreerd. Jelle Wallays, Julien Vermote, Viacheslav Kuznetsov en Alex Kirsch sloten op 38 kilometer van de finish aan bij de vroege vluchters, zodat er tien leiders waren.
De Kemmelberg zorgde voor verbrokkeling in de kopgroep en voorin hielden enkel nog Vermote, Wallays, Kuznetsov, Kirsch, van Goethem en van Schip stand. Achter hen vormde zich een omvangrijke groep met een pak favorieten. Met nog 25 kilometer voor de boeg kregen de leiders versterking van een groep met onder anderen Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Guillaume Van Keirsbulck, Jens Debusschere, Philippe Gilbert, Elia Viviani, Zdenek Stybar, Arnaud Démare, Michael Matthews en Matteo Trentin. De kopgroep werd in aanloop naar Wevelgem stelselmatig uitgedund tot 24 eenheden. Wie geen deel uitmaakte van dat gezelschap mocht een kruis maken over zijn winstkansen.
Op twee kilometer van de finish versnelde Brian van Goethem. Philippe Gilbert counterde meteen. Toen het stil viel ging Greg Van Avermaet zijn kans, maar ook hij geraakte niet weg. Sep Vanmarcke zette onder de rode vod alles op alles, maar werd in de laatste rechte strook op 500 meter van de eindmeet opnieuw gegrepen. In de daaropvolgende sprint haalde Sagan het op overtuigende wijze.
Sagan, die ook al in 2013 en 2016, volgt op de erelijst Van Avermaet op. Hij boekte zijn 103e profzege, de tweede dit eizoen. In januari won hij een etappe in de Tour Down Under (WT). In de Tirreno-Adriatico (WT) greep hij drie keer net naast een ritoverwinning.

.bron: Belga