Waarom heeft de een meer slaap nodig dan de ander?

Waarom heeft de een meer slaap nodig dan de ander?
Foto Pixabay

We slapen allemaal graag uit, maar de een kan dat langer dan de ander. Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen meer slaap nodig hebben? Het antwoord is te vinden in de genen en de mentale gezondheid van een persoon.

Volgens slaapexpert Ronald Chervin hebben volwassenen zeven à acht uur slaap nodig. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat ons DNA ook iets te maken heeft met de uren slaap die we nodig hebben. “Sommige mensen zijn genetisch gewoon voorbestemd om meer tijd in hun bed door te brengen. Ze moeten gewoon langer dutten, en daar kan je helaas niet veel aan doen”, zegt Chervin tegen The Huffington Post.

Hij geeft ook advies om beter naar dromenland te kunnen vertrekken. “Probeer een consequente slaaproutine aan te houden, vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan en laat computer-, televisie- en smartphoneschermen ‘s avonds uit.”

Mentale gezondheid

Ook de mentale toestand van een persoon kan effect hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Onderzoek toonde eerder al een verband aan tussen depressie en slaapstoornissen. “Bovendien kan bepaalde medicatie ook als bijwerking hebben dat je slaperig bent, of net ‘s avonds de slaap niet meer kan vatten”, geeft Chervin nog mee.