WK kunstschaatsen - Frans duo Papadakis en Cizeron verovert derde wereldtitel met drie wereldrecords

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Fransen Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron hebben zaterdag op het WK kunstschaatsen in het Italiaanse Milaan hun derde wereldtitel in het ijsdansen veroverd. Na hun wereldrecord op de korte dans vrijdag, voegden ze daar bovendien ook de wereldrecords op de vrije kür en de totaalscore aan toe. Het Franse koppel ging vrijdag na de korte kür al aan de leiding met een nieuw wereldrecord. Papadakis en Guillaume kregen 83,87 punten en verbeterden zo het record dat de olympische kampioenen uit Canada Tessa Virtue en Scott Moir in Pyeongchang (87,67) realiseerden. De Fransen zetten op het Milanese ijs met een totaalscore van 207,20 punten (vorig: 206,07) en 123,47 punten op de vrije kür (vorig: 123,35) nog twee wereldrecords op de tabellen.

Ze nemen zo wraak voor de zilveren medaille op de voorbije Winterspelen. Mede door een vestimentair probleem bij Papadakis, die de korte kür met ontblote borst beëindigde, kwamen Papadakis en Guillaume net te kort voor goud in Pyeongchang. Dat ging naar de Canadezen Virtue en Moir, die in Milaan hun wereldtitel niet verdedigden. Behalve Papadakis/Guillaume stonden het Amerikaanse duo Madison Hubbell en Zachary Donohue (196,64) en de Canadezen Kaitlyn Weaver en Andrew Poje (192,35) op het podium. Voor de 22-jarige Papadakis en de één jaar oudere Cizeron is het al hun derde wereldtitel na de zeges in 2015 en 2016.

Eerder op de dag kroonde de Amerikaanse Nathan Chen zich voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen. De achttienjarige kunstschaatser was een klasse apart bij de mannen in Milaan, waar wel de Japanse olympische kampioen en titelverdediger Yuzuru Hanyu wegens blessures ontbraken. Met 321,40 punten haalde Chen het met ruime voorsprong op de Japanner Shoma Uno (273,77 ptn) en de Rus Mikhail Kolyada (272,32 ptn).

.

bron: Belga