Witte Huis sluit merendeel transgenders uit van leger

Het Witte Huis heeft vrijdag een nieuwe beleidsmaatregel bekendgemaakt die het gros van transgenders uitsluit van een job in het Amerikaanse leger. “De nieuwe beleidsmaatregel kwam tot stand via een uitgebreide studie van hooggeplaatste militaire en burgerlijke leiders, onder wie veteranen”, zegt de woordvoerder van het Witte Huis in een persbericht. “Het beleid van de minister van Defensie bepaalt onder meer dat transgenders met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie – individuen die een substantiële medische behandeling nodig hebben, zoals medicatie en een operatie – niet in aanmerking komen voor legerdienst, enkel onder beperkte voorwaarden.”
De maatregel komt er nadat defensieminister James Mattis en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen hadden geconcludeerd dat mensen met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie “een aanzienlijk risico vormen ten aanzien van militaire efficiëntie en letaliteit”.
President Donald Trump herziet zo het memorandum dat hij in augustus vorig jaar ondertekende en dat transgenders uitsluit van een job in het leger. De maatregel werd juridisch aangevochten. De president zei dat meer studies nodig waren om zeker te zijn dat transgenders de militaire efficiëntie niet zouden in gevaar brengen. Trump wou zo het beleid van zijn voorganger Barack Obama terugdraaien dat transgenders toeliet om openlijk in dienst te treden.

bron: Belga