Verkiezingen Italië – Parlement officieel geïnstalleerd, premier Gentiloni neemt ontslag

Verkiezingen Italië - Parlement officieel geïnstalleerd
Verkiezingen Italië - Parlement officieel geïnstalleerd

In Italië is het nieuwe parlement zaterdag officieel geïnstalleerd. De uittredende premier Paolo Gentiloni heeft zijn ontslag ingediend, al blijft hij nog op post voor de lopende zaken tot er een nieuwe regering gevormd is. De politieke partijen in Rome slaagden er zaterdag in om voorzitters te kiezen voor Kamer en Senaat. Roberto Fico van de Vijfsterrenbeweging (M5S) wordt Kamervoorzitter en Elisabetta Alberti Casellati van Forza Italia, een naaste van Silvio Berlusconi, is de nieuwe Senaatsvoorzitter. En Gentiloni diende zaterdagavond officieel zijn ontslag in bij de Italiaanse president Sergio Mattarella.
Zo lijkt het Zuid-Europese land stilaan uit de politieke impasse te geraken na de parlementsverkiezingen van 4 maart. De Vijfsterrenbeweging (M5S) en de extreemrechtse Lega gingen stevig vooruit, terwijl de regerende centrumlinkse Partito Democratico (PD) een historische nederlaag leed, maar geen enkele partij haalde een parlementaire meerderheid.
President Mattarella kan nu aan de delicate coalitiegesprekken beginnen om een nieuwe regering samen te stellen. Die gesprekken zouden begin april van start gaan.

Bron: Belga