Nationale manifestatie tegen racisme brengt duizenden mensen op de been in Brussel

Nationale manifestatie tegen racisme brengt duizenden mensen op de been in Brussel

Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie is vandaag door de straten van Brussel getrokken. Meer dan 120 organisaties namen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation en omstreeks 17 uur eindigde aan het Zuidstation. De aanleiding voor de stoet is de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag 21 maart. De politie spreekt van 3.000 deelnemers, terwijl de organisatoren er 8.000 telden. Organisaties als Hart Boven Hard, 11.11.11, BXL Welcome Refugees, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Federatie Burgerschap en Islamitische Spiritualiteit, maar ook de vakbond ABVV, de partijen Groen en PVDA en delegaties Koerden en Palestijnen stapten mee. Het is duidelijk dat migratie en asiel en het bijbehorende gevoel van discriminatie en racisme een brandend actueel thema vormen.

“We merken dat steeds meer mensen in onze maatschappij worden uitgesloten”, stelt Charlotte Vandycke, directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Kijk maar naar het woonbeleid voor vluchtelingen. Dat is een van de domeinen waar we zien dat een anti-discriminatiebeleid en een aanpak tegen racisme echt een verschil kan maken.”“Als we de beleidsvoorstellen van de afgelopen tijd screenen, zien we dat er te weinig stappen vooruit gezet zijn. We laten kansen liggen”, aldus Vandycke.

De organisatoren willen onder meer proactieve praktijktesten met sancties op de arbeidsmarkt en de woningmarkt en ze eisen dat de overheid zorgt voor een kwaliteitsvolle vluchtelingenopvang die gericht is op integratie, regularisatie en gelijke sociale behandeling van nieuwkomers en sans-papiers.

bron: Belga