Geweld Syrië – Rebellen beginnen voorlaatste bolwerk in Oost-Ghouta te verlaten

Geweld Syrië - Rebellen beginnen voorlaatste bolwerk in Oost-Ghouta te verlaten
Geweld Syrië - Rebellen beginnen voorlaatste bolwerk in Oost-Ghouta te verlaten

In Oost-Ghouta, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, zijn de rebellen zaterdagavond begonnen met het evacueren van hun voorlaatste rebellennest. Dat meldt het officiële Syrische persagentschap Sana. Het Syrische regime belegert sinds 18 februari de regio en heeft de voorbije weken zeker 90 procent van het bolwerk van de rebellen ingenomen. Intussen duurt de humanitaire crisis in Oost-Ghouta voort. Al meer dan 1.600 burgers zijn gedood, zegt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Volgens dezelfde bron vielen er 485 doden bij het Syrische leger en 310 doden bij de rebellen.
Sinds enkele dagen heeft het Syrische leger de bovenhand en donderdag vertrok een eerste konvooi bussen met opstandelingen uit Oost-Ghouta naar het noordwesten van Syrië. De evacuatie was mogelijk dankzij een door Moskou gepatroneerd akkoord tussen het regime en de islamistische rebellengroep Ahra al-Cham die het opstandelingennest in Harasta controleert.
Zaterdag evacueerden bussen zeker 500 rebellen en hun families, aldus Sana. Ook morgen/zondag zouden bussen nog meer rebellen moeten evacueren.

Bron: Belga