Trump dreigt met veto tegen financieringswet

Trump dreigt met veto tegen financieringswet
Trump dreigt met veto tegen financieringswet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er vandaag mee gedreigd om zijn veto te stellen tegen de financieringswet die in de nacht van donderdag op vrijdag groen licht kreeg van het Amerikaanse Congres. “Ik overweeg een VETO tegen de financieringswet omdat de meer dan 800.000 begunstigden van DACA (een Amerikaanse immigratiebeleid met betrekking tot minderjarigen ingevoerd door Obama en geschrapt door Trump, nvdr.) volledig in de steek gelaten zijn door de Democraten en dat de MUUR AAN DE GRENS die we dringend nodig hebben voor onze nationale defensie niet volledig gefinancierd is”, aldus de Amerikaanse president op Twitter.

De wet in kwestie is wekenlang onderhandeld door de Republikeinse meerderheid en Democratische oppositie in het Congres, waarbij elk kamp de nodige toegevingen heeft moeten doen. De financieringswet van 1,3 biljoen dollar moet de federale staat financieren tot het einde van het lopende jaar, tot 30 september.Als Trump de wet vandaag niet uitvaardigt, zal de Amerikaanse federale staat vanaf middernacht niet wettelijk gefinancierd meer zijn en moeten overgaan tot de derde “shutdown” dit jaar.

De dreiging van de president is verrassend. De meeste Congresleden maakten zich gisterenavond immers al op om Washington te verlaten voor twee weken verlof.

De miljardair, de Republikeinen en de Democraten hebben lange tijd getracht om een compromis te vinden voor de regularisering van honderdduizenden clandestiene jongeren, in ruil voor hervormingen rond migratie en de financiering van de bouw van de muur die president Trump opgetrokken wil zien aan de Mexicaanse grens.

Maar een akkoord blijkt er niet in te zitten en de president wist uiteindelijk slechts 1,6 miljard te verkrijgen voor de bouw van een grenshek of de renovatie van enkele tientallen kilometer, ver van de 25 miljard die hij geëist had.

Bron: Belga