Niki Terpstra rondt knappe solo af met winst in E3 Harelbeke

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlander Niki Terpstra (Quick-Step Floors) heeft vandaag de 61e editie van de E3 Harelbeke (WorldTour) op zak gestoken. Na 206,5 kilometer met start- en aankomstplaats in Harelbeke soleerde de Nederlander naar de zege, voor zijn ploegmakker Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC). Met Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) als enige landgenoot op acht kregen we een internationale vroege vlucht. De Nederlander Pim Ligthart, gisteren vader geworden, en de Fransman Damien Gaudin waren de overige bekende namen voorin. Hun maximumvoorsprong liep op tot boven de zeven minuten, maar meestrijden voor de zege bleek een brug te ver. Gaudin en Ligthart werden als laatste overblijvers op 70 km van de aankomst ingerekend door het vooruitgestuurde Quick-Step-duo Terpstra en Lampaert.

Achteraan sloeg een zware val, op iets meer dan 100 km van de aankomst, het peloton helemaal uit elkaar. Onder meer Oliver Naesen en Sep Vanmarcke kwamen hierdoor achterop te zitten. Op de Taaienberg volgde verdere verbrokkeling. Onder aanvoering van wereldkampioen Sagan vormde zich een elitegroepje met ook nog onder meer Stybar, Gilbert, Van Avermaet en Benoot. Die laatste drie reden vervolgens weg, in achtervolging op Terpstra en Lampaert, intussen de enige twee leiders. Achter hen sloten Vanmarcke en Naesen opnieuw aan bij Sagan en lieten de wereldkampioen ook achter.

Op het moment dat Van Avermaet, Benoot en Gilbert gegrepen werden door de groep aangevoerd door Vanmarcke, demarreerde Gilbert. Maar ook zijn solopoging was geen lang leven beschoren. Voorin moest Lampaert op de kasseien van de Varent Terpstra laten gaan. De Nederlander vocht vervolgens 20 lange kilometers tegen het aanstormend groepje der favorieten, maar hield stand. Philippe Gilbert bleef een sprintende Greg Van Avermaet voor voor de tweede plaats en maakte zo het Quick-Step-feestje helemaal compleet.

bron: Belga