Koerdische troepen trekken zich terug uit Sinjar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de dreiging van een Turks offensief willen de Koerdische milities zich terugtrekken uit de Noord-Iraakse stad Sinjar. Dit kondigde de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK) vandaag aan. In Sinjar leven vooral Jezidi's, een religieuze minderheid. Koerdische milities verdreven in 2015 de terreurmilitie IS uit de stad en controleren de regio sindsdien. IS had het gebergte van Sinjar in 2014 veroverd en duizenden Jezidi's om het leven gebracht of ontvoerd.

De Koerdische strijders trokken Sinjar destijds binnen om de volkerenmoord op de Jezidi's te verhinderen, aldus KCK, dat door de Turkse autoriteiten als de civiele arm van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) wordt beschouwd. Aangezien dit doel bereikt is, zullen de strijders zich terugtrekken. De Iraakse regering heeft stappen gezet om de veiligheid van de Jezidi's te verzekeren.

De Turkse regering dreigde na de inname van de Syrische stad Afrin met een uitbreiding van het offensief in gebieden in het noorden van Irak die in handen van Koerden zijn. De regering wil daar de "terreurkampen" van de PKK "zo nodig blijvend onder controle brengen", klonk het in Ankara.

Bron: Belga