EU-lidstaten gespaard van VS-invoerheffingen op staal tot 1 mei

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de lidstaten van de Europese Unie en enkele andere landen officieel vrijgesteld van invoerheffingen op staal en aluminium. De vrijstelling geldt voorlopig tot 1 mei, zo deelde het Witte Huis mee. "De heffingen op de invoer van staal en aluminium zijn opgeschort tot 1 mei voor de volgende landen: de EU-lidstaten, Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Zuid-Korea", zo staat in een mededeling die het Witte Huis publiceerde in de afgelopen nacht. Het persbericht werd verstuurd 8 minuten voordat de heffingen wereldwijd van kracht werden.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer had de vrijstelling gisteren al aangekondigd. "President (Donald) Trump heeft beslist een pauze te nemen met het opleggen van de heffingen voor deze landen", zei de bewindsman. Het gaat om twee NAFTA-landen (Canada en Mexico) waarvoor eerder al een uitzondering werd gemaakt, en "Europa, Australië, Argentinië, Brazilië en uiteraard (Zuid-)Korea waarmee we aan het onderhandelen zijn".

Trump vindt dat zijn land inzake handel onheus wordt behandeld. Hij stelde daarom invoerheffingen in van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium. Vooral China wordt nu nog met de maatregel geviseerd. Het land kondigde al tegenmaatregelen aan, met name verhoogde importtarieven die de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) zouden kunnen kosten.

bron: Belga