Brusselse scholen zetten samen protest tegen luchtvervuiling voort

Brusselse scholen zetten samen protest tegen luchtvervuiling voort

Na een eerste actie van basisschool Maria Boodschap vorige vrijdag 16 maart, breidt het protest tegen luchthvervuiling bij de Brusselse scholen zich uit. Vandaag zetten al vijf scholen de manifestatie voor schone lucht aan de schoolpoort voort. De protesten zullen blijven uitbreiden en doorgaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Aanleiding voor de acties is het rapport van Greenpeace over luchtvervuiling aan de schoolpoorten en de daaropvolgende Pano-reportage van de VRT, die Maria Boodschap als testcase nam. Na de succesvolle eerste manifestatie van de ouders van Maria Boodschap, werd er al snel contact gelegd met andere scholen.

“We willen het zowel in ruimte, als in tijd zo veel mogelijk herhalen”, vertelt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. “We zijn zoveel mogelijk contacten in andere scholen beginnen aan te spreken en vandaag doen er vijf Brusselse scholen mee. Volgende week zijn er dat al tien. We hebben ook contacten in Antwerpen, Gent, Roeselare en Oostende en ook zij maken plannen voor acties.”De vier andere scholen die vandaag deelnamen zijn de Kleurdoos (Brussel-stad), de Klimpaal (Molenbeek), de Regenboog (Molenbeek) en Sint-Ursula (Laken).

De ouders van basisschool Maria Boodschap kregen vandaag te horen dat de politie de Vlaamsesteenweg, de straat van hun school, tijdens schoolperiodes elke vrijdag zal afsluiten tot en met de verkiezingen. Vanochtend werd de straat omgetoverd tot een tijdelijke speelstraat.

bron: Belga