Biodiversiteit blijft overval in wereld achteruitgaan

Biodiversiteit blijft overval in wereld achteruitgaan
Biodiversiteit blijft overval in wereld achteruitgaan

De biodiversiteit blijft overal in de wereld op verontrustende wijze achteruitgaan, waardoor de natuur aanzienlijk minder kan bijdragen aan het welzijn van de mens. Dat blijkt uit vier rapporten van het intergouvernementele platform IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), samengesteld uit honderden deskundigen die deze week bijeen zijn in de Colombiaanse stad Medellin. “De gevolgen zijn dramatisch, zowel voor de economieën als de voedselveiligheid en de levenskwaliteit van de mens”, zo luiden de conclusies van de rapporten, die vandaag bekendgemaakt werden.

Gedurende drie jaar werkten meer dan 550 vorsers op de synthese van de gegevens van ongeveer 10.000 wetenschappelijke publicaties. Het resultaat werd in vier rapporten over Amerika, Afrika, Azië-Stille Oceaan en Europa-Centraal-Azië gegoten.Volgens de deskundigen kent de aarde een “massale uitsterving” van soorten, de eerste sinds de verdwijning van de dinosaurussen ongeveer 65 miljoen jaar geleden, en de zesde in 500 miljoen jaar.

“In elke regio, met uitzondering van enkele positieve voorbeelden, gaan de biodiversiteit en de capaciteit van de natuur om bij te dragen tot het welzijn van de mens achteruit of teniet door de druk op de habitat van de soorten, overexploitatie, het niet-duurzame gebruik van de natuurlijke rijkdommen, water- en luchtverontreiniging, de toename van invasieve soorten en de klimaatverandering”, zegt de voorzitter van IPBES, Robert Watson.

De rapporten roepen unaniem tot actie op. “We moeten nu handelen om een einde te maken aan het niet-duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen”, schrijven de experts.

Bron: Belga