“Andermaal bewijs dat zaken in Defensie niet lopen zoals ze moeten lopen”

Andermaal bewijs dat zaken in Defensie niet lopen zoals ze moeten lopen

Voor sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen is de onthulling dat ook met de aankoop van nieuwe drones een en ander is misgelopen, “andermaal een bewijs dat de zaken in Defensie niet lopen zoals ze moeten”. Zijn fractie dringt aan om het dossier samen met dat van de F-16’s zo snel mogelijk te behandelen in het parlement. De luchtmacht zou niet alleen in het F-16-vervangingsdossier, maar ook in de aankoop van nieuwe drones informatie voor defensieminister Steven Vandeput (N-VA) hebben achtergehouden, schrijft De Morgen vandaag. Van de drie bedrijven die zich aanmeldden na de projectoproep zou er volgens Defensie maar ééntje – de Amerikaanse – een Europees certificaat kunnen bemachtigen, maar de twee andere bedrijven uit Israël spreken dat tegen. De Kamercommissie Legeraankopen kon uiteindelijk niet anders dan het Amerikaanse dossier goedkeuren.

Volgens Dirk Van der Maelen moeten we nu “andermaal vaststellen” dat de zaken in het departement Defensie mank lopen. “De informatie die de minister heeft gekregen van Defensie, was blijkbaar niet correct. Dat kan niet”, stelt het sp.a-Kamerlid.Zijn fractie dringt er nu op aan het dossier samen met dat van de F-16’s zo snel mogelijk te behandelen in het parlement. “We worden betaald door de belastingbetaler, en moeten zijn belangen kunnen verdedigen”, zegt hij.

De oppositie wilde woensdag al een hoorzitting met de legertop in de commissie Defensie, maar de meerderheid stemde dat voorstel weg omdat ze de resultaten van de audit die minister Vandeput heeft besteld, wil afwachten. De hoorzitting staat voorlopig gepland op 18 april.

bron: Belga