Gijzeling in Franse supermarkt voorbij: dit is wat we tot nu toe weten

Politieagenten versperren de weg naar Trèbes, waar een gijzeling aan de gang is.
AFP / E. Cabanis

In het Zuid-Franse dorp Trèbes, dicht bij Carcassonne, vond een gijzeling plaats in een supermarkt. Daarbij zijn drie dodelijke slachtoffers gevallen. De gijzelnemer zelf is door de ordediensten gedood. 

Eerder op de dag stal de dader, een Marokkaan van rond de 30 jaar, in Carcassone een wagen. Daarbij verwondde hij de chauffeur en doodde hij een passagier. Vervolgens schoot hij vanuit die auto op vier agenten, die in burger aan het joggen waren. Een van hen zou ernstig gewond zijn geraakt aan zijn schouder.

Vrijlating Salah AbdeslamNa de schietpartij vluchtte de schutter weg in de richting van Trèbes, achtervolgd door de politie. Daar verschanstte hij zich in een filiaal van supermarktketen Super U. De man zou ook “Allahu akbar”, zo meldt La Dépêche.

Volgens een getuige wou de man naar eigen zeggen wraak nemen voor de bombardementen op Syrië. Het Franse parket bevestigt dat de dader beweerde dat hij voor terreurgroep IS werkt en dat hij de vrijlating van Salah Abdeslam eiste.

De man was blijkbaar gewapend zijn met een vuurwapen, een mes en granaten. Twee mensen zouden bij de gijzeling zijn omgekomen: iemand die in de beenhouwerij werkte en een klant. De ongeveer twintig aanwezige klanten werden een tijdlang gegijzeld, maar werden even na de middag vrijgelaten. De gijzelnemer bleef enkel met een gendarme in de winkel achter. Rond kwart voor drie kwam het nieuws naar buiten dat de ordediensten de man hadden gedood.

Reactie Emmanuel Macron

Voor de Franse president Emmanuel Macron gaat het waarschijnlijk om “een terroristische aanslag”. Dat zei hij vanuit Brussel, net voor de ontknoping van de gijzeling. Hij zal de komende uren terugkeren naar Parijs.

“Ik zal binnen enkele uren in Parijs zijn om het geheel van de te nemen maatregelen te volgen en coördineren”, aldus Macron. Hij deed zijn uitspraken aan het begin van een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel na de Europese top.

Macron verzekert de inwoners van Trèbes nog van de solidariteit en mobilisatie van de staatsdiensten en de ordehandhavers. Die laatsten zijn “heel snel en gecoördineerd” tussenbeide gekomen.