Volledig Waals wegennet tegen 2021 uitgerust met ledverlichting

Volledig Waals wegennet tegen 2021 uitgerust met ledverlichting

Het volledige Waalse wegennet moet tegen 2021 uitgerust zijn met ledverlichting. Dat heeft de Waalse regering vandaag aangekondigd. De hele oefening zal 22 miljoen euro kosten. De Waalse regering had vorig jaar al beslist dat autosnelwegen en nationale wegen met ledverlichting zouden worden uitgerust. Het gaat om ongeveer 2.300 km wegen, waarvan 875 km autosnelweg. In totaal goed voor 73.000 verlichtingspalen.

Vandaag besliste de regering dat ook de secundaire wegen ledlampen krijgen, wat het totaal bij 6.200 km brengt. In de komende jaren worden 18.000 verlichtingspalen van de oude generatie op secundaire wegen vervangen door ledarmaturen. De verlichtingspalen in beton worden vervangen door metalen palen.De Waalse regering schat de kostprijs op 22 miljoen euro. Omdat led 30 procent minder elektriciteit verbruikt dan gewone verlichting, verwachten de Walen wel een forse besparing op de energierekening. Daarnaast is ook de levensduur langer en vragen de ledpalen minder onderhoud, zegt Waals transportminister Carlo Di Antonio (cdH).

Vlaanderen stelde in 2012 een “Lichtplan” voor snelwegen op, met onder meer ledverlichting op alle snelwegen en een nieuw verlichtingsregime. De vernieuwing van de verlichting op snelwegen is begin dit jaar van start gegaan, en zou ongeveer vier jaar duren.

bron: Belga