Trump vervangt veiligheidsadviseur McMaster door voormalige VN-ambassadeur

Trump vervangt veiligheidsadviseur McMaster door voormalige VN-ambassadeur

Donald Trump schuift zijn nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster aan de kant en vervangt hem door John Bolton, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat heeft de Amerikaanse president donderdag aangekondigd via Twitter. Het Witte Huis stelt dat de personeelswissel – waarover The Washington Post vorige week al berichtte – een gezamenlijke beslissing is. “Ik heb het genoegen om aan te kondigen dat John Bolton vanaf 9 april mijn nieuwe nationaal veiligheidsadviseur zal worden”, luidt het in een tweet van Trump. “Ik ben erg dankbaar voor de dienstbaarheid van generaal H.R. McMaster, die zijn job uitstekend heeft gedaan en die voor altijd mijn vriend zal blijven.”
In een eigen mededeling bedankt McMaster op zijn beurt Trump voor “de kans om hem en onze natie te dienen als nationaal veiligheidsadviseur”. De 55-jarige driesterrengeneraal geeft daarnaast te kennen dat hij het leger verlaat en op pensioen zal gaan.
McMaster kwam in februari vorig jaar op de post van nationaal veiligheidsadviseur ter vervanging van Michael Flynn, die andere driesterrengeneraal die moest opstappen omdat hij vicepresident Mike Pence had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

bron: Belga