Slachtofferorganisaties niet tevreden met verloop herdenking aanslagen op Zaventem

door
Belga
Leestijd 1 min.

De slachtofferorganisaties die vanmorgen de herdenking op de luchthaven van Zaventem bijwoonden zijn niet tevreden met het verloop van de plechtigheid en de houding van de regeringsleiders. Er werd geen aankondiging omgeroepen om 7.58 uur, het tijdstip van de aanslagen, en de slachtoffers en naasten werden achter een lint op afstand gehouden van de herdenkingsplaat. "Het zijn geen toeschouwers", stelt Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme. "Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn. De Eerste Minister is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel."

Voor de getroffen families blijft de herdenking een moeilijke dag waarop ze veel steun vinden bij elkaar. Dit jaar willen de slachtofferorganisaties de banden met de first responders, de mensen van de hulpdiensten die als eerste ter plaatse kwamen, aanhalen.

"Het contact met de first responders is erg belangrijk. Zij werden vorig jaar wat vergeten, maar zijn ook slachtoffer en kampen ook al twee jaar met moeilijkheden", vertelt Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Zaventem en oprichter is van slachtofferorganisatie V-Europe. "We gaan vandaag niet over politiek praten, maar we kunnen wel zeggen dat de posttraumatische stress echt wel bestaande is bij vele mensen. Het lijkt nog alsof het gisteren is gebeurd", besluit Vansteenkiste.

bron: Belga