Minder geslaagden sinds vernieuwing rijexamen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De slaagpercentages zijn sinds de invoering van het vernieuwde rijexamen met gemiddeld twee procent gedaald. Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag. Langer oefenen, extra manoeuvres, zelfstandig rijden met een gps en de zogenaamde risicoperceptietest die nagaat of kandidaat-chauffeurs gevaren op de weg kunnen inschatten. Het rijexamen is sinds juni vorig jaar een pak strenger geworden.

In de eerste zes maanden na de invoering van het nieuwe rijexamen is het aantal geslaagde kandidaten met gemiddeld twee procent verminderd. Brugge spant de kroon met een daling van zes procent. De uitzondering is Brakel: daar zijn de kansen juist met drie procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

"Op zich is het niet verontrustend dat het slaagpercentage gedaald is, want elke verandering brengt een overbruggingsperiode mee", zegt Ceyssens. "Het nieuwe rijexamen was bedoeld om de toekomstige chauffeurs bewuster te maken van hun plek op de openbare weg."

bron: Belga