Man springt van tribune Tweede Kamer Nederland

Er is vandaag een bezoeker van de publieke tribune van de Nederlandse Tweede Kamer gesprongen. De man, een 65-jarige wietactivist, wilde zich verhangen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Hij voelde zich door de overheid in het nauw gedrongen. De man uit Groenlo heeft zijn daad overleefd en is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De man sprong tijdens een debat over georganiseerde criminaliteit van de publieke tribune met iets om zijn nek dat aan de tribune was vastgebonden. Omstanders snelden meteen toe en hesen hem weer omhoog.

Kamerleden die het zagen gebeuren, zijn zeer aangeslagen. “Het heeft natuurlijk impact als zoiets gebeurt”, zei Kamervoorzitter Khadija Arib, die hen even na het voorval heeft gesproken.Het debat werd onmiddellijk stilgelegd en de vergaderzaal ontruimd. De zaal werd afgeschermd voor nieuwsgierige blikken en de uitzending ging op zwart.

De Groenloër bivakkeerde al geruime tijd voor het Kamergebouw om aandacht te vragen voor zijn zaak. Hij was veroordeeld voor het bezit van wietplanten, maar vond dat onterecht. “Ik ben gewoon een goedwillende burger die misleid is door de overheid”, zei hij tegen De Gelderlander.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga