Asielzoeker in Duitsland veroordeeld tot levenslang wegens verkrachting en moord studente

Asielzoeker in Duitsland veroordeeld tot levenslang wegens verkrachting en moord studente

Een rechtbank in Freiburg, een universiteitsstad in het zuidwesten van Duitsland, heeft vluchteling Hussein K. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de verkrachting en moord op een 19-jarige studente in 2016. De rechters stelden ook de bijzondere zwaarte van de schuld vast. Ze verordenden terbeschikkingstelling, waardoor het in de praktijk zo goed als uitgesloten is dat hij na 15 jaar vroegtijdig vrijkomt, hoewel dat wettelijk mogelijk is. De toeschouwers in de afgeladen volle rechtszaal applaudiseerden na de lezing van het vonnis. Het slachtoffer, dat in overeenstemming met de Duitse privacywetgeving door de rechtbank werd geïdentificeerd als Maria L., verdronk in ondiep water aan de oevers van de Dreisam-rivier in 2016. Verdachte Hussein K. gaf toe dat hij veel alcohol had gedronken en illegale middelen had gerookt, vooraleer hij Maria L. van haar fiets sleurde, haar herhaaldelijk verkrachtte en haar verstikte met een sjaal voor hij haar lichaam in de rivier dumpte.

“Hij wist dat ze nog in leven was toen hij haar in de Dreisam gooide, hij wist dat ze zou verdrinken”, zei de voorzitster van de rechtbank, Kathrin Schenk. Hussein K. stond terecht in de jeugdkamer van de rechtbank omwille van tegenstrijdige gegevens over zijn leeftijd, maar werd behandeld volgens het volwassenenstrafrecht. De man, die vermoedelijk uit Afghanistan afkomstig is, beweerde aanvankelijk 17 jaar oud te zijn, maar zei later dat hij over zijn leeftijd gelogen had. Volgens verschillende deskundigen was hij minstens 22 jaar op het ogenblik van de moord.Het vonnis is nog niet rechtsgeldig. Alle betrokken partijen hebben een week de tijd om beroep aan te tekenen.

Na de arrestatie van Hussein K. bleek dat hij tijdens zijn vlucht uit Afghanistan al eens had geprobeerd een 20-jarige vrouw in Griekenland te vermoorden. Hij werd opgesloten, maar later weer vrijgelaten.

bron: Belga