VS-invoerheffingen op staal: Europa en VS zoeken “wederzijds aanvaardbare” oplossing

VS-invoerheffingen op staal: Europa en VS zoeken "wederzijds aanvaardbare" oplossing

De Verenigde Staten en de Europese Unie gaan op zoek naar “wederzijds aanvaardbare” oplossingen in het conflict over de geplande Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. Dat hebben eurocommissaris Cecilia Malmström en de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross vandaag meegedeeld in Washington. “We hebben afgesproken om onmiddellijk een proces van overleg op te starten met president Trump en zijn administratie over de handelskwesties van gemeenschappelijk belang, met de bedoeling om zo snel als mogelijk wederzijds aanvaardbare resultaten te identificeren”, zo klinkt het in een summiere verklaring van Ross en Malmström.

Malmström, die ook nog met handelsgezant Robert Lighthizer zal praten, is in Washington om de Amerikanen ervan te overtuigen dat de Europese Unie vrijgesteld moet worden van de geplande verhoging van de invoertarieven op staal en aluminium. Vanaf 23 maart wil Washington heffingen van 25 procent op ingevoerd staal en 10 procent op ingevoerd aluminium hanteren. Een vrijstelling is er vooralsnog enkel voor de buurlanden Mexico en Canada.Trump voert nationale veiligheidsredenen aan, maar volgens de Europeanen ligt de overproductie in China aan de basis van de problemen in de sector. Ze hebben alvast een lijst met tegenmaatregelen klaar. Zo zou de Europese Unie hogere heffingen kunnen invoeren op Amerikaanse producten als jeans, bourbon en motorfietsen van Harley Davidson.

De handelsrelaties met Trump komen morgen ook aan bod op de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Daar komt het er volgens Europese diplomatieke bronnen vooral op aan de eenheid te bewaren. Er bestaat immers steeds een risico dat sommige lidstaten een individuele vrijstelling gaan vragen, klinkt het.

bron: Belga