Vlaams Parlement zet licht op groen voor duaal leren

Vanaf 1 september 2019 kunnen jongeren van 15 jaar of ouder school combineren met een eerste ervaring in het werkveld. Dat staat in het decreet duaal leren dat het Vlaams Parlement vandaag heeft goedgekeurd. Enkel oppositiepartijen Groen en sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum onthielden zich. Over het duaal leren, het systeem waarbij jongeren de schoolbanken combineren met ervaring opdoen op de werkvloer, is al veel gezegd en geschreven. De Vlaamse regering koestert ook al langer plannen om het systeem uit te rollen in Vlaanderen.

Na lopende experimenten met het systeem volgt op 1 september 2019 de echte start. Vanaf dan kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer.Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) willen zo iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de jeugdwerkloosheid. Het diploma dat de jongeren in het duaal leren halen, is immers volledig gelijkwaardig aan een diploma van het voltijds secundair onderwijs.

Voor leerlingen die nog niet helemaal klaar zijn om op de werkvloer mee te draaien, is een aanloopfase voorzien, legt minister van Onderwijs Crevits uit.

In die aanloopfase kunnen ze hun vakkennis bijspijkeren, of sollicitatievaardigheden opdoen en “zo lang als nodig, zo kort als mogelijk klaargestoomd worden voor duaal leren”.

bron: Belga