“Samensmelting Medialaan en Persgroep roept vragen op en zorgt voor onrust”

“De samensmelting van Medialaan en de Persgroep roept vragen op en zorgt zeker ook voor veel onrust”, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Ik ervaar toch heel wat ongerustheid in de contacten met de mensen die op de verschillende redacties van die nieuwsgroep werken.” Woensdag raakte bekend dat alle nieuwsredacties van Medialaan (VTM, Q-Music) en De Persgroep Publishing (Humo, Het Laatste Nieuws, De Morgen) gaan samenwerken en op termijn op één locatie gaan samenzitten onder één dak. De directie verwacht geen ontslagronde en de vakbonden bevestigen woensdagnamiddag dat ze geen berichten kregen over ontslagen.
“Men ziet nog niet meteen in welke richting het gaat”, zegt Pol Deltour namens de journalistenvereniging. “Vermoedelijk wordt Het Laatste Nieuws de spil van de groep, maar dan rijst de vraag wat de gevolgen zullen zijn voor de redacties van De Morgen, VTM Nieuws en de magazines. Zullen de verschillende titels en merken nog een ‘eigen smoel’ kunnen bewaren?”
“De Persgroep is ervoor bekend dat ze niet gaan voor grote, collectieve ontslagrondes, maar eerder een salamitactiek huldigen: ze ontslaan er hier een paar en na een tussenpoos ook elders een paar. Het is iets wat we nauw zullen moeten opvolgen.”
“Het enige lichtpunt dat ik voorlopig zie in deze fusie, is dat buiten de drie topfiguren aan het hoofd van de nieuwsgroep er toch nog plaats blijft voor de hoofdredacteurs op de verschillende redacties van de omroep en de kranten.”

bron: Belga