Kolonel Van Pee: “Ben vrij gerust in de conclusies van het rapport”

Harold Van Pee, de kolonel bij de luchtmacht die de leiding heeft over het F-16-vervangingsdossier, is “vrij gerust” in de conclusies van het onderzoek naar wat er is gebeurd met de Lockheed-studie. Dat zegt hij vandaag aan Belga. Van Pee gaat nu vrijwillig enkele dagen op non-actief. “Ik de hoop dat de onderzoekers daardoor snel(ler) kunnen uitzoeken wat er nu echt gebeurd is.” Van Pee is binnen de luchtmacht specifiek verantwoordelijk voor het F-16-vervangingsdossier. Hij kwam in opspraak nadat uit mailverkeer was gebleken dat hij wel op de hoogte was van de studie waarin producent Lockheed Martin stelt dat de huidige F-16’s eigenlijk wat langer kunnen vliegen dan werd gezegd. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en chef Defensie Marc Compernol wisten daar naar eigen zeggen niets van.

Van Pee gaf vanochtend toe dat hij de studie inderdaad via mail had ontvangen. Maar volgens hem stond in het rapport eigenlijk niets nieuws en is de studie “overroepen”.De kolonel neemt nu samen met enkele andere militairen “een paar dagen” vrij. “Ik hoop dat de onderzoekers daardoor snel(ler) kunnen uitzoeken wat er nu echt gebeurd is”, zegt hij. “Wat mij betreft, kan er niet snel genoeg duidelijkheid komen en ik ben vrij gerust in de conclusies van het rapport.”

Van Pee blijft wel beschikbaar voor de onderzoekers. “Het spreek vanzelf dat van zodra de onderzoekers mij nodig hebben, ze op mij kunnen rekenen.”

bron: Belga