Gatz zit dit voorjaar nog samen met tv-sector over uitgesteld kijken

Gatz zit dit voorjaar nog samen met tv-sector over uitgesteld kijken

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) zit “dit voorjaar” nog samen met de televisiesector over het probleem van uitgesteld kijken en verminderde reclame-inkomsten. Dat zegt zijn kabinet vandaag. De minister had eerder laten vallen dat hij een verbod op het doorspoelen van reclame niet uitsluit als zenders en distributeurs zelf geen oplossing vinden. Lineair televisiekijken – gewoon op het moment dat het wordt uitgezonden – is op de terugweg. Veel kijkers nemen de programma’s op of bekijken ze later online, en spoelen de reclame dan veelal door. Vooral de commerciële zenders klagen over de dalende reclame-inkomsten en vragen een technische oplossing van distributeurs als Telenet en Proximus.

Omdat er nog geen oplossing is, dreigt de minister al langer met een “eigen regulerend optreden”, lees: een verbod op het doorspoelen van reclame. Gatz liet eerder wel al weten dat zijn voorkeur daar “als liberaal” niet naartoe gaat.De minister zal “dit voorjaar” nog samenzitten met de sector, zegt zijn kabinet vandaag. “Het probleem wordt steeds nijpender. Als minister van Media vind ik het belangrijk iedereen daarvan bewust te maken”, stelt Gatz.

Een oplossing is belangrijk, vooral voor de financiering van programma’s van eigen bodem, zegt de minister nog. “We hebben in Vlaanderen zoals iedereen weet hele goede programma’s van eigen bodem, waar we massaal graag naar kijken. Die programma’s kunnen worden gemaakt door onder meer reclame-inkomsten die zenders ontvangen. Als we allemaal reclame blijven doorspoelen, komen die middelen onder druk te staan, en zullen we met andere woorden die kwalitatieve programma’s van eigen bodem niet meer kunnen maken”, zegt hij.

bron: Belga