Bogaert (CD&V) wil dat optie om F-16’s langer te laten vliegen ernstig onderzocht wordt

Bogaert (CD&V) wil dat optie om F-16's langer te laten vliegen ernstig onderzocht wordt

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert wil dat de optie om de F-16’s langer te laten vliegen ernstig wordt onderzocht. “Dit is een substantieel nieuw puzzelstuk, dat kunnen we niet zomaar negeren”, zei hij in “De Wereld Vandaag” op Radio 1 (VRT). De optie om langer te vliegen staat vermeld in de nota uit 2015. De recente nota’s tonen aan dat onze vliegtuigen relatief “rustiger” hebben gevlogen. Ze zouden dus langer kunnen vliegen dan de vooropgestelde 8.000 uren, zegt Bogaert.

Volgens Bogaert staat de aanbesteding voor een opvolger van de F-16 niet op losse schroeven “aangezien we nog in de evaluatiefase zitten”. “Alle opties liggen nog open. In de beslissingsfase zullen we natuurlijk wel moeten rekening houden met de nieuwe elementen die recentelijk naar boven gekomen zijn”.“Als blijkt dat jouw gezinswagen tóch nog 100.000 km extra kan rijden, dan zal je ook niet meteen een nieuwe gaan kopen. Je zal eerst alle opties afwegen. Dit is hier niet anders. Ik volg ook de commissie Begroting en we zitten met een tekort en serieuze sociale en investeringsnoden. De belastingen mogen ook gerust wat lager. Dan ga je anders kijken naar deze situatie”, aldus de CD&V’er.

Bogaert twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) te goeder trouw gehandeld heeft. “De schuld ligt bij diegene die deze informatie niet heeft doorgespeeld”.

bron: Belga