Slot Volkscongres: Xi slaat scherpe nationalistische toon aan

Met scherpe toon heeft China’s staatshoofd en partijleider Xi Jinping opgeroepen tot de opbouw van een “sterke natie”. Bij het slot van de jaarlijkse zitting van het Volkscongres legde Xi in een toespraak voor bijna 3.000 parlementsleden in Peking de nadruk op de realisatie van de “Chinese droom” van de wedersopstanding van China. “We zijn vastbesloten om de bloedige strijd met onze vijanden aan te gaan”, zei Xi Jinping. “We hebben de sterke capaciteit om onze rechtmatige rol in de wereld op te nemen.” De wereld maakt momenteel complexe veranderingen door met ongeziene uitdagingen. Toch zijn er ook “strategische opportuniteiten”, zei de president. Xi kreeg de handen van de parlementsleden op elkaar toen hij beloofde hard op te treden tegen ieder separatistisch streven. “Geen centimeter land kan China afgeven”, zei hij.
Zonder rechtstreeks te verwijzen naar de omstreden Chinese claims op eilanden in de Oost- en Zuid-Chinese Zee, zei Xi Jinping dat China de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land krachtig zal bewaken. Ook zou iedere poging om Taiwan van China af te scheiden “tot mislukken gedoemd zijn”. Peking beschouwt de democratische eilandrepubliek als een afvallige provincie.
Xi Jinping bevestigde ook de absolute leidende rol van de Communistische Partij “in alle aspecten van ons leven” en eiste gehoorzaamheid. De heerschappij van de partij en haar leiding is de “doorslaggevende kern van het socialisme naar Chinese signatuur in het nieuwe tijdperk”. Hij verwees daarmee naar zijn eigen grondgedachten, die het Volkscongres in de grondwet verankerd heeft.

Bron: Belga