‘Netflix’ van VDAB moet het makkelijker maken geschikte job te vinden

'Netflix' van VDAB moet het makkelijker maken geschikte job te vinden

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) lanceert vanaf september een nieuw computersysteem dat het voor werkzoekenden makkelijker moet maken een geschikte job te vinden. “Als iemand met een bepaald diploma en ervaring is aangeworven voor een job, zal de website van VDAB aan mensen met een gelijkaardig profiel eenzelfde soort job voorstellen”, zegt Muyters vandaag in Gazet van Antwerpen. Vandaag kunnen werkzoekenden op de website van VDAB een job zoeken op basis van enkele parameters. U kunt bijvoorbeeld jobs selecteren in uw regio, per diploma en per gevraagde ervaring. Zo krijgt u een lijst van de beroepen waarvoor u in aanmerking komt.

“Vanaf september gaan we alle werkzoekenden nog meer een begeleiding op maat geven. We doen dat door een soort Netflix-systeem op te zetten”, zegt minister Muyters. Netflix is een dienst waarmee series en films via het internet bekeken kunnen worden. Als u een serie van een bepaald genre heeft gezien, doet Netflix voorstellen om series uit hetzelfde genre te bekijken.“Zo gaan we dat ook op de website van VDAB doen”, zegt Muyters. “Als iemand met hetzelfde profiel als u is aangeworven voor een bepaalde job, stelt de website van VDAB automatisch eenzelfde soort job aan u voor.”

“Bijvoorbeeld: iemand met een bepaald diploma en een bepaalde ervaring heeft ergens een job gevonden als journalist bij een krant. Als u hetzelfde diploma en ongeveer dezelfde ervaring heeft, zult u dan de vraag krijgen om te solliciteren op eenzelfde soort vacature die nog openstaat, bijvoorbeeld bij een andere krant. Want iemand met hetzelfde profiel als u heeft voor dat soort job succes gehad. U dus misschien ook.”

Muyters wil die begeleiding op maat vanaf september voor alle werkzoekenden aanbieden, dus ook voor vijftigplussers die nu officieel niet actief naar werk moeten zoeken.

bron: Belga