N-VA verzet zich tegen invoering statiegeld op blikjes en PET-flessen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens hen dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren. De N-VA gelooft meer in een "slimmer en ambitieuzer" zwerfvuilbeleid. Er gaan steeds meer stemmen op om statiegeld in te voeren op blikjes en petflessen. Er hebben zich intussen ook al tientallen Vlaamse steden en gemeenten aangesloten bij Statiegeldalliantie, de organisatie die de Vlaamse regering wil aanzetten tot de invoering van statiegeld op plastic drankflessen en blikjes. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) liet in het verleden al verstaan dat ze niet afkerig staat tegenover de invoering van het systeem. Zij wacht eerst een evaluatie af van de afspraken met de verpakkingsindustrie. Die had zich geëngageerd om het zwerfvuil tegen 2022 drastisch terug te dringen.

Maar coalitiepartner N-VA gelooft niet in het statiegeldsysteem. Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en parlementslid Wilfried Vandaele dreigt het de prijzen voor de consument te verhogen, de buurtwinkel te benadelen en de mensen die al goed sorteren te treffen. "Het statiegeldsysteem laat iedereen meebetalen, en treft dus ook wie vandaag al netjes sorteert", klinkt het. "Statiegeld voor blik en PET-flessen volstaat niet. We willen het goed ingeburgerd inzamelsysteem van de PMD-zak niet op de helling zetten, maar kiezen voor een ambitieuze uitbreiding ervan", aldus Diependaele en Vandaele.

De N-VA'ers willen bijvoorbeeld de producenten "maximaal responsabiliseren". De partij wil de inzameldoelstelling optrekken "naar het niveau van de beste statiegeldsystemen". Daarnaast moeten voor N-VA ook alle huishoudelijke verpakkingen in de blauwe zak terecht kunnen. "Dus ook chipszakjes, champignonbakjes, botervlootjes,...", zegt Vandaele.

Vandaele: "Als dat afval toch op de openbare weg of in het milieu terecht komt, moet Fost Plus dit zelf opruimen of de opruiming financieren, een resultaatsverbintenis dus. Ook de producenten die niet onder het Fost Plus systeem vallen maar wel voor zwerfvuil zorgen, moeten hun verantwoordelijkheid opnemen".

Verder moet ook de consument zijn verantwoordelijkheid opnemen. "We moeten mensen verder sensibiliseren, maar ook bestraffen indien nodig. Zo kan men lokaal via de GAS-wetgeving een gemeenschapsdienst vragen, maar dit blijft moeilijk afdwingbaar", zegt fractieleider Diependaele.

bron: Belga