Europees mensenrechtenhof veroordeelt Turkije voor gevangenneming journalisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Turkije vandaag veroordeeld omdat het twee journalisten, Mehmet Altan en Sahn Alpay, heeft gevangengezet. De journalisten vlogen in de cel na de mislukte coup in Turkije in juli 2016. Het mensenrechtenhof spreekt van schendingen van onder meer het recht op veiligheid en op meningsuiting. Twee rechtbanken in Istanboel weigerden bovendien om de beslissing van het Turkse grondwettelijk hof, dat in januari de voorwaardelijke vrijlating van de journalisten beval, te respecteren. Dat gaat volgens het Europese hof "in tegen de fundamentele principes van de rechtsstaat en rechtszekerheid".

De 65-jarige Mehmet Altan werd veroordeeld tot levenslange opsluiting wegens "poging tot omverwerping van de grondwettelijke orde", samen met zijn broer, ook een journalist, Ahmet Altan.

De 73-jarige Sahin Alpay was dan weer journalist bij de krant Zaman, die door de Turkse autoriteiten werd opgedoekt. Hij schreef artikels die de beweging van Fethullah Gülen verheerlijken, zo luidt de aanklacht. Gülen zat volgens de Turkse regering achter mislukte coup. Alpay werd vrijdag wel voorwaardelijk vrijgelaten, maar heeft nog huisarrest.

Bron: Belga