“Amerikaanse bedrijven hebben geen angst voor een handelsoorlog”

Amerikaanse bedrijven hebben geen angst voor een handelsoorlog

Amerika heeft geen schrik voor een handelsoorlog, maar dat is ook niet wat de Amerikanen willen. Dat zei financiënminister Steven Mnuchin dinsdag in Buenos Aires, tijdens een vergadering van de ministers van Financiën van de G20. “We moeten voorbereid zijn om op te treden voor de Amerikaanse belangen, om eerlijke, wederzijdse vrijhandel te verdedigen. Een handelsoorlog is daarbij niet ons doel, maar we hebben er geen schrik van.” In een gezamenlijke verklaring beklemtoonden de G20-landen het belang van vrijhandel als een belangrijke economische motor, zonder echter het conflict op te zoeken over het Amerikaanse protectionisme. “Internationale handel en investeringen zijn belangrijke drijvers van groei, productiviteit, innovatie, jobcreatie en ontwikkeling”, aldus de financiënministers in hun verklaring. “Het internationale financieel systeem moet open blijven, veerkrachtig, groei aanmoedigen en gebaseerd zijn op afgesproken internationale standaarden.”
Het protectionisme werd niet met zoveel woorden genoemd. In het communiqué werd wel nog verwezen naar de slotverklaring van de G20-top in Hamburg, in juli vorig jaar, waarin nog beklemtoond werd dat protectionisme bestreden moet worden. Tegelijk werd ook daarin al de legitimiteit erkend van manieren om handel te beschermen.
De volgende top van de staats- en regeringsleiders van de G20 vindt eind november in Buenos Aires plaats.
Vrijdag treden de onlangs aangekondigde Amerikaanse belastingen op de import van staal (25 pct) en aluminium (10 pct) in werking. Die nieuwe tarieven gaan, volgens Mnuchin, niet over protectionisme, maar over “eerlijke en wederzijdse handel”.

bron: Belga