Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is gestorven

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is gestorven
AFP / T. Karumba

Sudan is vertrokken naar de eeuwige graasvelden. De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld is in Kenia gestorven. Nu lopen er enkel nog twee vrouwtjes op onze planeet rond.

Groot nieuws uit Kenia: de neushoorn Sudan is niet meer onder ons, meldde de Sudanese krant Daily Nation dinsdagochtend. Het overlijden is heel triest nieuws, want het dier was het laatste mannelijke exemplaar van de noordelijke witte neushoorns ter wereld. Hij leefde sinds 2009 in Ol Pejeta, een Keniaans natuurpark. Daar werd hij permanent bewaakt en gemonitord, maar zijn gezondheid was de laatste tijd sterk achteruitgegaan. Maandag is besloten om hem te laten inslapen.



Sudan bracht het grootste deel van zijn leven door in een dierentuin in Tsjechoslowakije. Hij verhuisde naar Afrika samen met zijn dochter en kleindochter in een laatste poging om de soort te redden, maar die mislukte. Allebei de vrouwtjes waren namelijk niet in staat om een zwangerschap te dragen.

Kunstmatige inseminatie

Daarom schakelen de verzorgers nu over op plan B. Ze hopen dat ze een techniek voor kunstmatige inseminatie bij de dieren kunnen ontwikkelen. Daarbij zouden eitjes van de twee overgebleven wijfjes bevrucht worden met het opgeslagen zaad van overleden mannetjes. Voor de dracht wordt gekeken naar de vrouwelijke dieren van de zuidelijke witte neushoorn. Die leven in Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe en zijn nog met zo’n 20.000.

De voornaamste reden voor het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn is stroperij. Vroeger kwamen de dieren voor in Congo, Oeganda en (Zuid-)Soedan, maar vanaf de jaren 70 nam hun aantal drastisch af. In Congo werden in 2006 voor het laatst vier exemplaren gezien, maar sinds dan ontbreekt elk spoor van hen.