Zuid-Koreaanse parket vraagt aanhouding van oud-president Lee

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parket in Seoel heeft het gerecht gevraagd een aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen oud-president Lee Myung-bak. Lee, die het land leidde van 2008 tot 2013 voor de conservatieven, wordt verdacht van corruptie. Hij zou voor miljoenen euro's aan steekpenningen hebben aanvaard. Hij ontkent de aantijgingen en heeft het over "politieke wraak". Het parket heeft de 76-jarige oud-president vorige week meer dan 21 uur lang verhoord. "Elke beschuldiging tegen hem is een zwaar vergrijp, en vraagt een officiële arrestatie", aldus een procureur, geciteerd door het persbureau Yonhap. "We denken dat er een hoog risico is dat bewijzen worden vernield."

Voor het eind van deze week moet de rechtbank een beslissing nemen. In het onderzoek wordt ook de technologiereus Samsung genoemd. Het bedrijf wordt ervan verdacht in 2009 het presidentieel pardon voor topman Lee Kun-hee te hebben afgekocht. Deze Lee werd, met uitstel, veroordeeld voor belastingontwijking. Samsung zou 4,5 miljoen euro hebben gestort aan een Amerikaans advocatenbureau, bedoeld voor de rekening van de oud-president.

Samsung ontkende de beschuldigingen al, net als de oud-president. Lee's opvolgster, Park Geun-hye, zit nog altijd in de cel in afwachting van haar proces over het corruptieschandaal waarin haar naam opdook. Ook in dat schandaal zou Samsung betrokken zijn. Park riskeert dertig jaar cel.

Bron: Belga