Niet enkel in MSK huiszoekingen in zaak Toporovski-collectie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Speurders hebben niet enkel in het Gentse museum MSK huiszoekingen verricht naar de echtheid van Russische kunstwerken uit de Toporovski-collectie. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Ook op andere plaatsen werden huiszoekingen verricht door de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent. Het Gentse MSK ligt al maanden onder vuur nadat twijfels rezen over de echtheid van een twintigtal Russische avant-gardewerken die het museum had tentoongesteld. Over de precieze reden van de huiszoekingen op maandag kan het parket geen duidelijkheid verschaffen omwille van het geheim van het onderzoek. Ook het Gentse stadsbestuur geeft voorlopig geen bijkomende informatie.

Begin deze maand werd directrice Catherine de Zegher tijdelijk uit haar functie ontzet en werd een audit aangekondigd. Die zou deze week beginnen en onderzoekt of het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken inzake inkomende bruiklenen gevolgd heeft.

Het is niet duidelijk of er ook huiszoekingen zijn gebeurd bij de Zegher, die maandag niet bereikbaar was voor commentaar. Voorlopig is ook nog geen interim-directeur aangesteld bij het MSK, waar niemand toelichting wenst te geven bij de huiszoekingen van maandagvoormiddag.

bron: Belga