Federale politie krijgt nieuwe toestellen die drugs of explosieven snel kunnen opsporen

Multi Mode Trace Detector. Zo heten de nieuwe opsporingstoestellen waarvan de federale politie er binnen afzienbare tijd enkele krijgt om drugs of explosieven op te sporen op treinen en op de luchthaven van Zaventem. De toestellen sporen radio-isotopen op en geven een indicatie of iemand in contact geweest is met drugs of explosieve stoffen. Het is althans voor wat het drugsgebruik betreft een veel effciëntere manier om vast te stellen of een bestuurder onder invloed is van drugs dan de omslachtige speekseltest. Het Laatste Nieuws maakte gewag van het toestel dat ze als een “wondermachine” omschrijft, omdat het toestel het voorbije weekend werd ingezet bij de wodkacontroles in Brasschaat en Wuustwezel om drugs op te sporen. Dat gebeurt met een stukje stof van twee vierkante centimeter, waarmee de politieagent over het stuur van de wagen of over de hand van de verdachte wrijft. Het stukje stof wordt dan in de detector gestopt en meteen wordt uitsluitsel gegeven of er verdachte stoffen werden opgenomen door het doekje.

Volgens Sarah Frederickx van de persdienst heeft het Technische Steunteam van de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge al acht jaar twee dergelijke toestellen ter beschikking en worden ze soms uitgeleend, zoals vorig weekend aan de twee zones in de provincie Antwerpen. Volgens de woordvoerster zijn er aan het gebruik van het toestel heel wat voorwaarden verbonden. Zo moeten er standplaatsvergunningen voor worden afgeleverd en moet ook het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) toelating geven voor het gebruik van het toestel.Op Brussels Airport heeft de luchthavenpolitie een Multi Mode Trace Detector-toestel ter beschikking voor een project dat in samenwerking met de Europese Commissie loopt. Het toestel kan naast drugs (gaande van cannabis tot cocaïne) ook explosieve stoffen lokaliseren. Naast een toestel voor de luchthaven en een voor de spoorwegpolitie zijn er ook onderhandelingen lopend om toestellen aan te schaffen voor de douanediensten.

Wat het opsporen van drugs in het verkeer betreft, zal dat in een eerste periode toch nog altijd via de klassieke speekeltest moeten gebeuren. Die is wel nogal tijdrovend omdat er een laboratoriumanalyse aan te pas komt. De federale politie rekent erop dat Justitie binnenkort de analyse met speekselcollectoren mogelijk maakt, waardoor de agenten al op het moment van de controle kunnen vaststellen, of de geteste bestuurder onder invloed is van drugs.

bron: Belga