Controversiële Facebookpost van Justitieminister doet Noorse regering wankelen

Controversiële Facebookpost van Justitieminister doet Noorse regering wankelen
Controversiële Facebookpost van Justitieminister doet Noorse regering wankelen

In Noorwegen beslissen de christendemocraten of ze al dan niet hun vertrouwen zullen bevestigen in minister van Justitie Sylvi Listhaug, die recent onder vuur kwam te liggen met een kwetsend Facebookbericht aan het adres van de sociaaldemocratische oppositiepartij. De kwestie kan in het slechtste geval leiden tot de val van de regering. Het parlement onderzoekt morgen een motie van wantrouwen van de oppositie tegen de politica van de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet). Listhaug zorgde voor opschudding door begin maart op Facebook de sociaaldemocratische en in de oppositie zetelende Arbeiderspartij (Arbeiderpartiet) ervan te beschuldigen meer in te zitten met de rechten van terroristen dan met de veiligheid van het land.

Listhaug verwijt de Arbeiderspartij, zelf in 2011 het slachtoffer van de bloedige aanslag op het eiland Utoya, dat ze zich verzet tegen een voorstel om personen die een bedreiging vormen voor het land de Noorse nationaliteit af te nemen, zonder eerst via de rechter te moeten passeren. Vijf dagen na publicatie verwijderde de minister de post en donderdag bood ze aan het parlement haar excuses aan, maar voor de oppositie was dat niet voldoende.Aangezien de andere oppositiepartijen hun vertrouwen in Listhaug al opzegden, is het standpunt van de Christelijke Volkspartij (Kristelig Folkeparti) van doorslaggevend belang. De kleine centrumpartij steunt doorgaans de coalitie, maar kwam zelf in het verleden ook al verschillende malen in botsing met de huidige Justitieminister.

Noorwegen werd op 22 juli 2011 opgeschrikt door een bloedige aanslag waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Anders Behring Breivik schoot die dag 69 overwegend jonge mensen dood die op het eiland Utoya op een zomerkamp waren van de jongerenorganisatie van de Arbeiderspartij. Eerder op de dag liet hij in Oslo ook een bomauto ontploffen.

Bron: Belga