ACV vraagt meer fietsveiligheid naar Gentse Volvo- en Arcelorfabriek

ACV vraagt meer fietsveiligheid naar Gentse Volvo- en Arcelorfabriek

Een 20-tal vakbondsmilitanten trok naar het stadhuis van Gent om schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) een ‘oorkonde’ te overhandigen. In die petitie kaarten ze enkele onveilige punten aan op de Kennedylaan, een weg richting belangrijke werkgevers in de Gentse haven als autobouwer Volvo en staalbedrijf Arcelor. Watteeuw erkent het probleem. “We wachten al 5 jaar op een fietspad en dat heeft alles te maken met onteigeningen.”
Eind december kwam op de Kennedylaan nog een fietser om het leven. Niet het eerste incident. In 2016 en 2017 gebeurden er in totaal 163 ongevallen: gemiddeld 1,5 per week. Er waren 42 lichtgewonden, 9 zwaargewonden en 2 doden. Vooral de ‘kluifrotonde’ aan de Volvo-fabriek is de vakbond een doorn in het oog. “Aan de fietsers werd weinig gedacht en ook voor automobilisten is de rotonde gevaarlijk bij gebrek aan duidelijke bewegwijzering.” Op termijn eist de vakbond een bijkomende fietsersbrug, naast kleinere ingrepen. Zo zouden onderhoudsploegen aandacht moeten schenken aan het wegdek van de drukke verkeersas.

De ‘oorkonde’ komt met een brief, die ook aan de provincie en het Vlaams gewest wordt afgeleverd. De christelijke vakbond hoopt dat haar suggesties worden meegenomen in het strategisch plan Gentse Kanaalzone waar de drie overheden rond de tafel zitten.bron: Belga