Presidentsverkiezingen Rusland – Opkomst “beduidend hoger” dan in 2012

De Russen zijn zondag in duidelijk hogere getale naar de stembus getrokken dan bij de vorige presidentsverkiezingen. Om 17.00 uur (plaatselijke tijd in Moskou) maakte de centrale kiescommissie gewag van een opkomst van meer dan 50 procent. Vier uur later sluiten de laatste kiesbureaus, in de enclave Kaliningrad. “In de meeste regio’s ligt de opkomst significant hoger dan in 2012”, stelde voorzitter Nikolaj Boelajev van de kiescommissie vast. Huidig, en meer dan vermoedelijk ook toekomstig, Russisch president Vladimir Poetin had eerder zondag zijn stem uitgebracht in de hoofdstad. Poetins populariteit zweeft in Rusland al enkele jaren rond de 70 procent.
De Russische grondwet laat twee opeenvolgende ambtstermijnen toe voor een president. Dat betekent dat Poetin zich in 2024 geen kandidaat meer mag stellen.
De hoge opkomst is een teleurstelling voor Aleksandr Navalny, de pro-Westerse kandidaat die door een veroordeling wegens financieel gesjoemel niet aan de verkiezingen kon deelnemen. Navalny had zijn aanhangers gevraagd de stembusgang te boycotten. In de peilingen was de zelfverklaarde corruptiejager goed voor twee tot drie procent van de stemmen.

bron: Belga