Presidentsverkiezingen Rusland - 17.000 agenten op de been om veiligheid te garanderen in Moskou

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Russische hoofdstad Moskou worden zondag ruim 17.000 manschappen ingezet om de veiligheid te garanderen tijdens de stembusgang voor de presidentsverkiezingen. Dat bericht het persagentschap TASS. Sinds 6 uur Belgische tijd zijn nagenoeg overal in Rusland de stembureau's geopend. Er zijn nog geen incidenten gemeld. Bij de 17.000 manschappen die in Moskou worden ingezet, gaat het om agenten van de politie, de Nationale Garde en beveiligingsfirma's, zo zegt de Moskouse politie. "Onze agenten hebben tijdens de voorbereiding van de presidentsverkiezingen alle stembureau's en hun omgeving onderzocht met diverse technieken, onder meer met speurhonden", klinkt het nog.

De stembureaus in Moskou zijn nog maar net open (8 uur plaatselijke tijd, 6 uur Belgische tijd), maar elders in het grootste land ter wereld, dat zich uitstrekt over elf tijdzones, kunnen kiezers al geruime tijd hun stem uitbrengen. Dat is onder meer het geval sinds 2 uur Belgische tijd in de regio's Chakassië, Novosibirsk, Kemerovo, Tomsk, Altaj, Krasnoïarsk, Khakassia en Toela. Sinds middernacht (Belgische tijd) kunnen kiezers al naar de stembus in Amoer, Transbaikal en Sachalin. Op het schiereiland Kamtsjatka gingen zondag drie uur eerder (zaterdag 21 uur Belgische tijd) de eerste stembureaus open.

Bij de presidentsverkiezingen van zondag is staatshoofd Vladimir Poetin op weg naar een nieuwe termijn van zes jaar. De zeven andere kandidaten gelden als kansloos.

bron: Belga