“Oorlog met Turkije gaat in Afrin nieuwe fase in”

Oorlog met Turkije gaat in Afrin nieuwe fase in

De oorlog tussen de Syrische Koerden en de door Turkije geleide Syrische troepen is een “nieuwe fase” ingegaan in de enclave Afrin. Dat hebben de Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) vandaag gezegd. Eerder op de dag raakte bekend dat Turkije en de Syrische strijders de volledige controle heroverd hebben in de regio. “Onze oorlog tegen de Turkse bezetting en de militanten die zichzelf het Vrije [Syrische] Leger (FSA) noemen, is een nieuwe fase ingegaan, die geëvolueerd is van de directe confrontatie naar de guerrillatactiek”, aldus de Koerdische groep.

De semi-autonome Koerdische regering belooft bovendien om te blijven vechten tot Afrin “bevrijd” is en de Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten, die vandaag de controle over Afrin hebben overgenomen, “aan te vallen”. “Het verzet in Afrin gaat blijven duren tot elk deel van Afrin bevrijd is”, klinkt het in een persbericht, waarin niet expliciet wordt verwezen naar het grote verlies dat de Koerden in de regio leden. “Onze troepen overal in Afrin zullen een nachtmerrie veroorzaken voor hen.”Eerder op de dag kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog aan dat de door Turkije gesteunde Syrische rebellen het centrum van Afrin innamen. Het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verklaarde dat de troepen de volledige controle veroverd hadden over de regio van Afrin, al zijn er nog wel Koerdische strijders in bepaalde zones in de stad.

Op foto’s is te zien hoe Syrische rebellen vlaggen van de oppositie en Turkse vlaggen hesen op belangrijke gebouwen in de stad.

Door het Turkse offensief in Afrin, dat op 20 januari van start ging, zijn de afgelopen dagen tienduizenden mensen uit de stad weggevlucht.

bron: Belga