Gevangen IS-vrouwen hopen naar België terug te keren en aanvaarden bestraffing

Twee Belgische vrouwen van IS-strijders die opgesloten zitten in het vluchtelingenkamp Al-Hol, in het noorden van Syrië, hopen naar België te kunnen terugkeren. In een interview met VRT-verslaggever Rudi Vranckx, zeggen de vrouwen dat ze spijt hebben. “We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die fout kunnen rechtzetten”, klinkt het in een fragment op VRT NWS. De twee Belgische vrouwen van IS-strijders (Bouchra en Tatiana) komen uit Borgerhout. De mannen die ze vijf jaar geleden gevolgd zijn naar IS-gebied, zijn intussen gesneuveld. Allebei hebben ze kinderen met de Belgische nationaliteit, en allebei zijn ze hertrouwd met IS-strijders die nu spoorloos zijn.
In het eerste interview met een tv-journalist drukken ze de hoop uit naar België te kunnen terugkeren. “Ik heb fouten gemaakt. Ik ben zelf naar hier gekomen, niemand heeft me naar hier gehaald. We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die fout kunnen rechtzetten”, aldus Bouchra.
De vrouwen zeggen te beseffen dat ze bij hun terugkeer wellicht gestraft zullen worden. “Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit”, zegt Tatiana. “Al geven ze ons twintig jaar, we zitten hier toch ook in de gevangenis”, vult Bouchra aan.

bron: Belga