Experts van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens vanaf morgen in Londen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee weken naar de gifaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal, trekken experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) naar Londen. Ze zullen vanaf morgen stalen van het zenuwgas onderzoeken, dat bij de aanslag tegen Skripal en zijn dochter Joelia gebruikt werd. Het onderzoek vindt plaats in "gerenommeerde, internationale laboratoria", zo meldt Londen vandaag. De resultaten zullen minstens twee weken op zich laten wachten.

Sergej en Joelia Skripal verkeren nog steeds in kritieke toestand. Ze werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in een park in Salisbury. Londen gaat ervan uit dat Moskou achter de gifaanval zit, en wordt daarin gesteund door landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Ondertussen werden zowel van Britse als van Russische kant diplomatieke sancties getroffen.

Vandaag verklaarde de Russische ambassadeur bij de Europese Unie, Vladimir Tsjizjov, nog aan BBC dat het zenuwgas afkomstig zou kunnen zijn uit een Brits laboratorium, en dat Rusland "niets te maken" heeft met de vergiftiging. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt die beschuldigingen "satirisch".

bron: Belga