Chahid (PS) haalt uit naar geplande politieactie in de Brusselse metro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussels parlementslid voor de PS Ridouane Chahid heeft kritiek op de FIPA-politieactie (Full Integrated Police Actions) die volgens hem morgen gepland is in metrostations rond het Noordstation in samenwerking met de MIVB. Volgens hem is de politieactie opgezet om de federale regering en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in staat te stellen om mensen zonder een geldige verblijfsvergunning op te pakken. "Indien de controles enkel tot doel hebben om vast te stellen dat de reizigers in het bezit zijn van een geldig MIVB-vervoersbewijs, is de aanwezigheid van de politie niet vereist", aldus Chahid, die de verantwoordelijken van de politiezone Noord vraagt om niet mee te werken aan de actie. Hij dringt er ook bij Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet op aan om de MIVB niet meer ter beschikking te stellen van de politie en DVZ voor zaken die niets te maken hebben met de opdrachten die het Brussels gewest heeft vastgelegd.

De groenen hebben reeds een tijd bezwaren tegen de FIPA-operaties omdat deze onder het mom van het onderscheppen van zwartrijders in feite de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten viseren.

De FIPA-operaties werden jaren geleden opgezet om het onveiligheidsgevoel bij de gebruikers van het openbaar vervoer te verminderen. Volgens de MIVB kunnen hun controleurs op die manier ook hun werk doen op plaatsen waar ze zichzelf niet veilig voelen. De operaties werden in 2002 versterkt na de dood van de 56-jarige MIVB-toezichter Iliaz Tahiraj tijdens een interventie na een ongeval tussen een bus en een auto.

bron: Belga