Slachthuisfraude – Tweede Vlaams slachthuis leverde vervallen vlees aan Kosovo

Niet alleen Veviba uit Bastenaken stuurde vervallen vlees naar een groothandel in Kosovo. Ook het bedrijf Vanlommel uit Herentals, gespecialiseerd in kalfsvlees, werd daarop betrapt. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF zaterdag. Volgens het bedrijf ging het om “een menselijke fout”. In augustus vorig jaar werd een levering van 20 ton vlees met etiketten van Vanlommel in beslag genomen aan de Kosovaarse grens. Van anderhalve ton vlees was de houdbaarheidsdatum met een maand verstreken. De bestemmeling, de Kosovaarse groothandel Euro IDA, was ook al betrokken in het Veviba-schandaal.
“Opnieuw vlees uit België, en opnieuw hebben we het FAVV gewaarschuwd en de hele lading vlees vernietigd zodat het niet bij de Kosovaarse consumenten kon terechtkomen”, verklaarde een woordvoerder van het Kosovaarse voedselagentschap aan de RTBF.
De directie van Vanlommel spreekt van een menselijke fout. “Het was een vergissing van ons. De Kosovaarse autoriteiten hebben het opgemerkt bij de grensovergang. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Dit is geen geval van fraude. De etiketten waren correct, maar het klopt dat het vlees vervallen was.”

bron: Belga