Slachthuisfraude – “Grondig onderzoek dringt zich op”

Nu blijkt dat ook het bedrijf Vanlommel uit Olen vervallen vlees stuurde naar Kosovo, roept N-VA op tot een “grondig gerechtelijk onderzoek” “Over een exact relaas in het Olense bedrijf is nog weinig bekend: een menselijke fout of fraude, dat moet verder uitgezocht worden”, klinkt het zaterdagavond in gezamenlijke mededeling van Kamerleden Yoleen Van Camp en Renate Hufkens, respectievelijk ondervoorzitter en lid van de commissie Volksgezondheid in het federaal parlement. De Franstalige openbare omroep RTBF berichtte zaterdag dat het bedrijf Vanlommel uit Olen, gespecialiseerd in kalfsvlees, in augustus vorig jaar vervallen ingevroren vlees aan dezelfde groothandel in Kosovo had geleverd die ook betrokken was in de zaak-Veviba. Volgens de directie van Vanlommel ging het niet om kwaad opzet, maar om een menselijke fout.
In een reactie op de nieuwe onthulling zeggen Van Camp en Hufkens dat een “grondig gerechtelijk onderzoek zich opdringt”, maar wijzen ze ook het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger. Dat moet volgens het duo “haar rol ernstig nemen”. “Controles moeten proactiever, sneller en doortastender. Bovendien is er dringend nood aan een betere communicatie tussen de verschillende betrokken instanties, maar ook naar de consument”, luidt het.
De N-VA’ers zien heil in de regionalisering van de inspectiediensten. “Vlaanderen heeft al bewezen heeft dat het goed werk levert op vlak van controles op dierenwelzijn”, aldus de Kamerleden.

bron: Belga