Autonoom vliegende taxi onthuld in Nieuw-Zeeland

Autonoom vliegende taxi onthult in Nieuw-Zeeland
Foto Kitty Hawk

Het bedrijf Kitty Hawk heeft zijn autonome vliegtaxi genaamd Cora voorgesteld. De elektrische vliegmachine stijgt en landt verticaal, biedt plaats aan twee personen, en vliegt 100 kilometer op een enkele batterijlading. En dit zonder piloot.

Om op te kunnen stijgen heeft het toestel aan elke vleugel zes kleine propellers. De manier van opstijgen is vergelijkbaar met hoe een drone dat doet: De snelheid wordt in de lucht vooral geleverd door de veel grotere propeller aan de achterkant van het toestel. Cora heeft een vliegsnelheid van 180 kilometer per uur en vliegt op een hoogte van ongeveer 900 meter. Volgens Kitty Hawk kan Cora 100 kilometer vliegen op een volle batterij.

Kitty Hawk staat onder leiding van Sebastian Thrun, de man die in 2005 naam maakte met de eerste zelfrijdende auto. Thrun leidde Waymo tot 2014, het zelfrijdende autoproject van Google. Een van de geldschieters van Kitty Hawk is mede-oprichter van Google Larry Page.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland gaat het bedrijf experimenteren met Cora. Volgens hun website is voor Nieuw-Zeeland gekozen vanwege de op veiligheid gerichte regelgeving en de bereidheid om ruimte te bieden aan experimentele toestellen. Op termijn wil het bedrijf de vliegende taxi klaarstomen voor commercieel gebruik.